A díjugratás királyainak rájátszása – Prague Playoffs

Még egy utolsó fináléra gyűltek össze a díjugratás legjobbjai.

A Longines Global Champions Tour és League a sportág legjobb díjugratóit sorakoztatja fel és a márciustól novemberig tartó szezon során az öt földrész legkülönbözőbb pontjain villantja meg magát. A párizsi forduló például az Eiffel-torony előtt zajlik, míg Miamiban a beachen rakják fel a 160 cm-es akadályokat az ugrólovasok krémjének.

Ugyan az utolsó forduló és a szezon pontversenyeinek zárása közel 1 hónapja már lezajlott Somorján, azok a lovasok (Tour) és csapatok (League), akik a szezon során a dobogó tetejére állhattak, azaz fordulót nyertek, egy végső összecsapásra hivatottak: a Prague Playoffsra.

A prágai O2 Aréna adott otthont az eseménynek (korábban Qatarban rendezték, azonban az egyik cseh versenyző, Anna Kellnerova édesapja „elintézte”, hogy a kislányának ne kelljen kimerítő utazást tennie a Playoffsért), ahol négy napon keresztül rendeznek versenyszámokat, show számokkal fűszerezve – a közönséget lenyűgözve. A fénypont nem más, mint a szombat esti Tour döntő, és a vasárnap esti League finálé kétfordulós versenyszámokkal.

Az egyéni számban 16 lovas állt starthoz egyetlen céllal: a győzelemért a leggyorsabb dupla hibátlant kellett menni. Az első alappályán mindössze 5 hibátlan lovaglás született, köztük az olimpiai bajnok Ben Maher és Explosion W, valamint a somorjai fináléban legfényesebben ragyogó csillag King Edward nullázott Henrick von Eckermannal a nyergében. A második fordulóban azonban végül nem köztük alakult ki a legnagyobb csata (Explosion ütött egyet), hanem Sergio Ramos sztárfutballista lova, a csodás Alamo volt az, aki nem tudott hibázni Sergio-Alvarez Moyával egyik fordulóban sem, így őket kellett túlszárnyalni Henricknek. De a nyitóképen látható King Edward most is megmutatta mekkora klasszis lakozik benne, és egy lenyűgöző gyors hibátlannal, Somorja után itt is a dobogó tetejére állt. Henrick von Eckermann a verseny után csak ennyit mondott lovára: “unbelievable”.

A másnap esti League döntőbe jutott 6 csapat közül a Shanghai Swans és a Valkenswaard United csapatai számítottak favoritnak, azonban a pályaépítő olyannyira kitett magáért, hogy a 18 lovasból senki sem tudott dupla hibátlan pályát teljesíteni.

A két top eredményt Emily Moffitt és Nicola Philippaerts érte el összesen 1-1 hibaponttal a két pályán, ehhez hozzáadva Nicola ikertestvére, Olivier 5 hibapontos eredményét, összesen 7-tel zártak, ami ezen az estén elegendőnek bizonyult a London Knights győzelméhez – még úgy is, hogy a csapat legerősebb lovasa, Ben Maher nem állt starthoz ezen a napon. Az ezüstérmet a Paris Panthers, a bronzot pedig az először Playoffsba jutó Berlin Eagles szerezték meg. A várt favoritok meglepetésre a két utolsó helyen végeztek, ami egyébként érthető is, hiszen rengeteg utazás, készülés, verseny van a lovasok és a lovak mögött. Rengeteg győzelem, siker, feladott pálya és leesett rúd, ami mind ahhoz járult hozzá, hogy nekünk, közönségnek, megmutassák a díjugratás művészetét a legmagasabb szinten a legszebb helyszíneken.

Köszönjük! Jövőre találkozunk!

Kép: @swe_eq Twitter