A futam amely megállít egy nemzetet – II.

Tegnap már szóltunk a nagy rivalizálásról, most következzék pár szó a két futamról.

Elsőként a nagy táncról. 2022. november elsején első alkalommal kerül lefutásra Royal Radwicken a mérföldes, 2 milliós The Big Dance.

A futam abban hasonlít kicsit a Bredeers’ Cupra, hogy ide a 25 db úgynevezett „country cups”-ból lehetett kvalifikálódni, azaz az Új-Dél-Wales-szerte lefutott versenyek legjobbjainak egyfajta All-Star gálája lesz a 2 millió dolláros ütközet. A 25 db futam első és második helyezettjeiből sorsolják ki az indulókat.

A hatalmas mezőnyben Frankie Dettori lova, Hosier a favorit. Kris Lees idomítottja, az ötéves ír tenyésztésű herélt utolsó két versenyét ugyan megnyerte, de azok klasszisokkal gyengébb mezőnyök és feladatok voltak ennél. Gai Waterhouse & Adrien Bott Surf Dancere, valamint a Hawkes család Bandersnatch-a képvisel még jó esélyt. Őt az a Brenton Avdulla lovagolja, aki a szombati nap egytelen duplázója volt királykategóriában. A futam kedden hajnali 4:20-kor kezdődik (azaz változtattak a kezdési időponton).

A Melbourne Cupban (Gr 1, 3200 méter, 8 millió AUD) gyakorlatilag lehetetlen esélyeket latolgatni. Amióta belekezdtünk a Racing Portalba, azóta szinte sosem nyerte a kasszafavorit, így évek óta nem is próbálkozunk ezzel.

A fogadóirodáknál James Ferguson idomítottja, Deauville Legend kiemelkedő esélynek mutatkozik. Pedig a Sea The Stars ivadék augusztus óta nem futott. Akkor a Great Voltigeur Stakest nyerte Yorkban.

Hogy lehet egy Ausztráliában sosem látott ló favorit?

Úgy, hogy az Angliában mögötte végző El Bodegon harmadikként ért célba a Cox Plate-ben. Márpedig ez kiváló ajánlólevél, még akkor is, ha 1200 méter különbség van a két verseny távjában. Mellette szól még, hogy lovasa Kerrin McEvoy már háromszor nyerte meg a világ egyik legnagyobb versenyét és a Fortuna istenasszonya is fogta a kezüket a startboxok sorsolásakor.

A szintén ír tenyésztésű és szintén Yorkban győztes Without A Fight (8/1) az angol bajnokkal, William Buick-kal indul. A francia tenyésztésű Gold Trip (12/1) szoros második a Caulfield kupában, igaz csak kilencedik a Cox Plate-ben. A parádés önéletrajzzal érkező, négyszeres Gr1-bajnok Montefilia már verte idén a tavalyi bajnok Verry Elleegantet is (12/1).

Ott lesz a mezőnyben a 2019-es bajnok, Vow And Declare, igaz ma már 20/1-hez fizetne esetleges győzelme.

A futam amely megállít ez nemzetet kedden hajnali 5 órakor indul. Kötelező program!

Kép: AndrewNJHawkins Twitter