Agytumor miatt vonult vissza Eric Lamaze

A kanadai díjugratósztár 2017 óta küzd rákkal.

Csütörtökön jelentette be visszavonulását a 2008-as olimpiai aranyérmet szerző Eric Lamaze, aki Kanada legtöbbet kitüntetett díjugratója. A montreali születésű lovas 2017 óta küzd rákkal, egészségi állapota kényszerítette arra, hogy meghozza ezt a sajnálatos döntést. A továbbiakban a kanadai díjugrató csapatnál marad Chef d’Equipeként (szövetségi kapitányként).

“Nagy szomorúsággal hozom ezt a döntést. Van egy részem, ami nagyon zaklatott. A rákkal küzdöttem abban a reményben, hogy újra lovagolhatok, és összetörtem, hogy ez nem így lesz. Mindig azt mondtam, hogy a saját feltételeim szerint fogok visszavonulni. amikor eljön az ideje. Az egészségi állapotom arra késztetett, hogy hamarabb döntsek, mint ahogy elképzeltem, de a lényeg az, hogy még mindig megvan bennem a nyerni akarás, és hozzájárulhatok a kanadai csapathoz és a sportághoz, amit szeretek, mint Chef d’Equipe.”

– jelentette be az 53 éves Lamaze a Torrey Pines istálló honlapján.

1991-ben indult először nagydíjon és az elmúlt 30 év során számos sikert aratott. A 2008-as olimpián egyéniben arany, csapatban pedig ezüstérmet nyert, segített Kanadának aranyérmet szerezni a 2015-ös Pánamerikai Játékokon csapatban, valamint bronzérmes lett a 2016-os riói olimpián egyéniben.

„Most arra kell összpontosítanom, hogy visszaadjam tudásomat versenyzőtársaimnak. Mindig is szerettem lovakat és lovasokat tanítani és felkészíteni a nagy bajnokságokra. Minden lehetőséget megadok ezeknek a lovasoknak, és nagyszerű ötleteim vannak a jövőre nézve. Szeretném, ha minden kanadai versenyző tudná, hogy az ő álmaim az én álmaim is. Amikor ők nyernek, én nyerek.

Ő és legjobb lova, Hickstead – akit 2004-ben kezdett lovagolni – bekerültek a kanadai sport Hall of Fame-be és megkapták a Sportrendet, Kanada legmagasabb sportkitüntetését is.

Reméljük sok örömét leli Kanada legsikeresebb díjugratója az új pozíciójában és megtalálja az utat a mielőbbi felgyógyulás felé.

Fotó: @Jumpernewz Twitter