Az NBA legtökéletesebb karrierje?

A páratlan pályafutással rendelkező Kareem Abdul-Jabbar története nem szűkölködött izgalmakban és érdekességekben.

A kosárlabdakedvelők körében bizonyára nem ismeretlen Kareem Abdul-Jabbar neve, hiszen az alapszakaszt tekintve minden idők legtöbb pontot szerző játékosáról beszélünk. Azt viszont a laikusok kevesen tudják, hogy dominanciája miatt változtatni kellett a szabályokon, egy pénzfeldobás alanya volt; nem ezen a néven vált legelőször ismertté, és nem csak Los Angelesben alkotott maradandót. Abdul-Jabbar azon kevesek közé tartozik aki számtalan módon vált legendává: statisztikai örökranglisták élén áll; számos bajnoki cím, egyéni díj fűződik a neve mellé; innovatív módon új dimenzióba helyezte a kosárlabdázást; a pályán kívül pedig követendő példának bizonyul társadalmi kérdésekben való állásfoglalásaival.

Abdul-Jabbar 1947-ben Ferdinand Lew Alcindor néven látta meg a napvilágot. Már kiskora óta a nagynövésű gyerekek közé tartozott, az emellé pedig fokozatosan párosuló tehetség pedig arra engedett következtetni, hogy a jövő egyik nagy játékosát ismerhetjük meg a személyében. Az egyetemi éveit aztán a los angelesi UCLA-n töltötte, ahol már kristálytisztán körvonalazódott, hogy néhány éven belül első számú választottként kerül az NBA-be. Egyetemi évei aligha sikerülhettek volna jobban: háromszoros NCAA-bajnokként háromszor is a Final Four legjobb játékosának választották, emellett ebben a három évben (1967, 1968, 1969) az Év Játékosa is ő lett. Az egyetemi bajnoki címekig vezető úton méghozzá nagyon is egyedülálló módon vezette el csapatát: 1966 és 1968 között zsinórban 47 megnyert mérkőzésük az egyetemi kosárlabdázás harmadik leghosszabb győzelmi szériáját jelentette. Oly mértékben uralta a pályát, hogy a szövetségnek egyenesen szabálymódosítást kellett alkalmaznia: 1967-ben egyszerűen betiltották a zsákolást.

Alcindort azonban nem lehetett ennyivel háttérbe szorítani: közel 220 centis magasságát felismerve és kihasználva feltalálta a horogdobást (angolul: Skyhook).

A fél lábról elengedett laza csuklómozdulattal eleresztett dobással pedig tovább bővítette levédekezhetetlen támadóoldali repertoárját. Ez későbbi NBA-pályafutása során is a személyes védjegyévé vált.  Kosarak ezreit szórta így a gyűrűbe, mely megágyazott a későbbi csapat-és egyéni elismerések bezsebeléséhez.

Az egymást követő harmadik egyetemi bajnoki címe és Final Four elismerése után nyilvánvaló volt, hogy a legkelendőbb lesz az NBA játékosbörzéjén. Akkoriban bevett szokás volt, hogy a két legrosszabban teljesítő franchise közül pénzfeldobással döntik el az első választás jogát. Az 1969-es drafton a Phoenix és a Milwaukee között végül a Bucks nyerte a sorsolást, és azonnal le is csaptak a centerre. Alcindor nem sokat teketóriázott: csapatát divízió (ma: konferencia) döntőig vezette. Minden idők talán legeredményesebb újoncévét produkálta a center: 29 pontos és 14,5-es lepattanóátlagával azonnal az All-Starok között találta magát, az Év Újonca Cím pedig vitathatatlanul a zsebébe került, miután a pontkirályi címet is azonnal elhódította. Végül a csapateredmények sem várattak sokáig magukra: a következő, 1970-71-es szezonban már a 32 pontos és 16 lepattanós átlagot ostromolva döntőig vezette a Bucksot, hogy ott 4-0-ás söpréssel földbe döngölje a Baltimore Bullets csapatát. A másodéves Alcindor nem csak a döntő, de az egész alapszakasz Legértékesebb Játékosa is lett.

Néhány év múlva elkezdett az iszlám vallás felé közeledni és ennek apropóján felvette a Kareem Abdul-Jabbar nevet, melynek jelentése a Mindenható Nemes Szolgája. Mivel döntésének hátterét csak kevesen ismerték, ezért sokan azzal illették őt, hogy “hátat fordít az Egyesült Államoknak és annak értékeinek”.  Ennek ellenére a kosárlabdapályán továbbra is töretlenül haladt a nagyság felé. Bár az újabb csapatsikerek elmaradtak Milwaukeeban, de az óriás egyénileg megállíthatatlannak bizonyult. Milwaukee-i évei alatt még további két MVP-díj illette meg. 1974-ben bár újra eljutottak a döntőig, de győzni már nem sikerült, az azt követő kiábrándító szezon után pedig Abdul-Jabbar bejelentette: kész távozni Milwaukeeból. A Los Angeles Lakers pedig kapva kapott az alkalmon és egy csere keretein belül sikerült megszerezniük a még mindig csak 28 éves Kareemot.

A nyugati parton pontosan ott folytatta, ahol a keletin abbahagyta: az első két szezonjában egyaránt őt választották a Legértékesebbnek, de a csapatsikerek megint csak nem akartak jönni. Végül az 1979-80-as szezonban megtört a jég: érkezett a csapathoz egy ifjú irányítócsillag, egy bizonyos Magic Johnson, akivel az összhang az első pillanattól kezdve az egekben volt. Már a kezdetekkor látszott, hogy minden idők egyik legjobb párosa állt össze LA-ben, a gyűrű közeléből könyörtelenül hatékony Abdul-Jabbar és a virtuozitás netovábbját képviselő Magic Johnson ellen nemigen volt a csapatoknak ellenszere. Együtt azonnal bajnoki címig vezették az arany-lilákat, a szezon végén pedig Kareem behúzta hatodik MVP-elismerést, mely rekord a mai napig fennáll. Az 1980-as aranygyűrű viszont egy teljesen más fordulatot hozott Abdul-Jabbar pályafutásában: az addigi tendencia megfordulni látszott, az egyéni elismeréseket felváltották a bajnoki címek.

A ’80-as években nyolcszor vett részt a csapat a nagydöntőben, ezekből ötöt (1980, 1982, 1985, 1987, 1988) meg is nyert.

A mai napig emlékezetes és legendás párharcokat vívtak a Larry Bird vezette Boston Celticsszel. A két sztár vezette csapat Showtime Lakers néven vonult be a történelemkönyvekbe, minden idők egyik legdominánsabb és legsikeresebb csapataként.

Mi is lehetne ikonikusabb momentum Abdul-Jabbar pályafutásában, mint hogy az, ahogyan bedobta karrierje 31.420. pontját: a védjegyévé váló horogdobással 1984-ben a Jazz ellen megdöntötte Wilt Chamberlain akkori pontrekordját. Ehhez még további hétezer pont következett, így olyan előnyre tette szer a listán, hogy a sorban következő Karl Malone is közel 1500-zal van tőle lemaradva. A megdönthetetlennek hitt pontrekordot LeBron Jamesnek nagyon úgy néz ki, hogy valós esélyekkel ostromolhatja pályafutása utolsó éveiben, de ez semmit nem von le a center érdemeiből. A támadóoldalon mutatott páratlan hatékonyságú játéka mellett a védőoldalon sem sokan  bizonyultak nála jobbnak: közel 3200 blokkjánál csak ketten tudtak többet kiosztani, mint ahogy 17 ezernél is több lepattanója is a harmadik legtöbb az örökranglistán.

Abdul-Jabbar végül 1989-ben, 42 évesen döntött úgy, hogy végleg visszavonul a profi kosárlabdázástól. Pályafutása aligha lehetett volna kerekebb és egészebb: pontrekorderként, minden idők harmadik legjobb pattanózójaként és blokkolójaként örökre bevonult az NBA legendái közé, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy egy szezon kivételével minden évben bekerült az All-Star csapatba Karrierjét hat bajnoki címmel, hat MVP-címmel, két pontkirályi címmel, egy lepattanózó címmel és máig rekordnak számító tizenkilenc All-Star válogatással zárta. Így nem is meglepetés, hogy 1995-ben beválogatták a játék halhatatlanjai közé, majd 2021-ben természetesen a liga legjobb 75 játékosa között is helyet kapott.

Pályafutása során mindig is különös figyelem övezte a pályán kívüli társadalmi szerepvállalását. Már az egyetemi évei alatt is fontosnak tartotta a szabad véleménynyilvánítást – így kiállt például Muhammad Ali mellett is, amikor a bokszoló a vietnami háború idején megtagadta a hadbavonulást. A jogegyenlőséget hirdetve, a feketék mellett kiállva visszautasította például az 1968-as mexikóvárosi olimpia csapat meghívóját, bár az amerikai válogatott így is aranyérmes lett. Iszlám hitre térülését segítette elő az is, hogy egyre közelebb került Malcolm X polgárjogi aktivista nézeteihez, akinek meggyilkolása után saját személyes céljának tekintette az afroamerikaiak jogegyenlőségért való fáradhatatlan küzdelmet.

Kép: Lakers Nation/Twitter