Bajnokcsalád, avagy egy díjugrató dinasztia története

Egy nem mindennapi família, nem mindennapi eredményekkel.A lovak iránti szeretet gyakran öröklődik, de az eredmények már kevésbé. Van azonban egy olyan angol család, ahol elképesztő az olimpiai érmek, Aacheni nagydíj győzelmek, Európa-bajnoki dobogók és Világkupadöntősök száma. A Whitaker név az elmúlt 50 évben átszőtte a díjugratósportot. A történet legérdekesebb pontja pedig nem az, hogy mindenki lovagol, hanem az, amilyen szinten.

Az egész Yorkshire-ben kezdődött Donald Whitaker tejtermelővel és feleségével, Enid Whitakerrel, akik hobbiból lovagolni kezdtek. Négy fiuk, John, Michael, Ian és Steven örökölte a lovak iránti szenvedélyt, és felülmúlhatatlan lovasdinasztiát alapított, 17 nemzetközi szintű lovassal, ugyanis mindegyiküknek legalább 3 gyermeke született, akik közül mindenki folytatta az ősök szeretett sportját.

A legidősebb és mondhatni legsikeresebb mindnyájuk közül John Whitaker, aki 1955-ben született, 6 éves kora óta lovagol, és több, mint 4 évtizede állandó résztvevője a legmagasabb kategóriájú versenyeknek. Jelenlegi mérlege: 13 érem Európa-bajnokságról (ebből 4 arany), egy olimpiai ezüst, egy Aacheni Nagydíj (a legrangosabb díjugrató verseny a világon, nehezebb az olimpiánál) győzelem és két Világkupa döntő győzelem. Legjelentősebb lovának tekinti a csodálatos szürke Miltont, aki karrierje során több, mint 1 millió fontnyi pénzdíjat nyert (fotón).

milton-john-whitaker-hp0gm4.jpg

A többi családtag érdemeit ez a cikk rövid volna felsorolni, de a teljesség igénye nélkül:

  • Michael is megnyerte az Aacheni Nagydíjat, szereztek csapatban olimpiai ezüstöt Johnnal, illetve 3 Európa-bajnoki éremmel is büszkélkedhet;
  • Robert tartja a nyereg nélküli puissance (kitartásos magasugratás) világrekordot 2.12 méterrel,
  • William mindössze 18 éves volt, amikor első Világkupa minősítő versenyét nyerte, majd ő lett a harmadik Whitaker, aki Hickstead Derbyt (különböző vizes, emelkedős, lejtős elemei és pályahossza miatt is különleges brit verseny) nyert,
  • Ellen csapatban Európai-bajnoki bronzérmet szerzett, tripla hibátlanjával pedig hozzájárult a britek kvalifikációjának bebiztosításához a 2008-as olimpiára;
  • Jack a korosztályos Európa-bajnokságon egyéni ezüst és csapat bronzérmet szerzett 2021-ben, 20 évesen, jelenleg az egyik legnépszerűbb lovas TikTok sztár a fiatalok körében.

Egy interjú során említették a legidősebbek, hogy kiskorukban négyen egymást támogatták, segítették és bátorították. Később gyermekeikkel is úgy folytatták, ahogyan elkezdték: egymást segítve, egymástól tanulva és egymást bátorítva. Igazi példaképek.

Fotó: StableExpress, Horse&Hound