Bajnokok Napja 2022

Jöhet az utolsó csók.

Holnap érkezik a nagy finálé, azaz az angol síkszezon nem hivatalos zárása Ascotban. A 2011-ben életre hívott őszi gálaelőadáson négy Gr1-es és egy Gr2-es futamot láthatunk.

A Sprintben (1200 méter) hatalmas mezőny, még 18 telivér van állva hagyva. Érdekesség, hogy az idén még nyeretlen Creative Force a favorit.

A klasszikus derbytávra kiírt Fillies & Mares Stakesben indul az ausztrál csodakanca, Verry Elleegant, de három franciaországi futása után már csak 20/1-hez az oddsa. Az Oaks ezüstérmese, Emily Upjohn a fogadók kedvence.

A mérföldes Queen Elizabeth II Stakesben szintén egy Gosden idomítás, az egy botlását leszámítva makulátlan mérleggel rendelkező, háromszoros Gr1 bajnok, Inspiral papíresély.

A Gr1-es futamok zárásaként pedig érkezik a Király, a világ legmagasabbra értékelt gyepen futó telivére, Baaeed, akinek a Champion Stakes lesz pályafutása utolsó versenye. A mérföldes szuperklasszis legutóbb Yorkban már hasonló (2000 m) távra győzött, így a mérföldes szót akár el is hagyhatjuk a neve mellől.

„Vannak, akik nagyszerűnek születnek, vannak, akik nagyságra tesznek szert, mások pedig nagyságra törnek.”

– írta William Shakespeare. Rá mindhárom igaz – vallják a brit kollégák.

Az angol média természetesen hatalmas terjedelemben foglalkozik a búcsúval.

Azok, akik a legközelebb dolgoztak Baaeedhez, tudják, hogy áldottak, hogy tanúi lehettek egy csodának és olyan lovat ápoltak, akire még évekig emlékezni fognak.” – írják.

Mestere, William Haggas szavai: „Egy zsokéhoz tudnám hasonlítani, aki a Tour De France-on motorral indulna. Kedves, őszinte és nagylelkű. Soha nem lesz még egy ilyen lovunk, és hatalmas tehetségén kívül a legértékesebb tulajdonsága a temperamentuma. Nyilvánvalóan ő a legjobb ló Frankel óta, szóval hatalmas űrt fog hagyni maga után. Szomorú lesz látni, hogy elmegy, de nagyszerű méneskarrier áll előtte, és egész biztosan ott is remekül fog teljesítani a Shadwell számára.

A szakértők szerint egyetlen ellenfele lehet, mégpedig a tavalyi Derby és King George sztárja, Adayar.

Akármi is lesz: mindent köszönünk Baaeed!

Képek: @ChampionsSeries Twitter, Racing Post Twitter