Bravó Misel!

Tizenhárom nappal azután, hogy döntött a Nemzetközi Öttusa Szövetség: lovaglás helyett akadályverseny kerül program a 2024. évi párizsi olimpia után, most végre egy jó hír érkezett a sportágból.

Gulyás Michelle-t választotta a világ legjobb női öttusázójának 2022-ben a Nemzetközi Öttusa Szövetség, ami nem meglepő, hiszen nagyszerű formát mutatott a magyar versenyző idén: amikor rajthoz állt, érmet is nyert és a világranglista első helyén végzett.

Martinek János pedig az év legjobb edzője cím birtokosa!

Mindkettőjüknek gratulálunk!

A “másik” döntés hátteréről:

A UIPM (Nemzetközi Öttusa Szövetség) négy tesztversenyt rendezett az új, többek között kötélen kapaszkodásból, kúszásból, gerendán haladásból álló számból.

Gallai István, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek kiemelte, hogy több felszólaló volt az akadályverseny mellett, ifj. Juan Antonio Samaranch, a UIPM első alelnöke például felhívta a figyelmet arra,

Ha ma nem szavazzuk meg az új sportágat, akkor nulla esélyünk van visszakerülni az olimpiai programba.– mondta

A döntés meg is született, hogy a juniorok és fiatalabb korosztályok világversenyein már jövőre be kell vezetni az akadályversenyt.

Ez ellen felszólaltunk, és többen kiálltak mellettünk. Sok versenyző ugyanis még a párizsi olimpia idején junior vagy első éves felnőtt lesz, mint például Gulyás Michelle volt Tokióban, és akkor ők kevesebb világversennyel a hátuk mögött fognak esetleg lovagolni az ötkarikás öttusaversenyen. Ami a világ szeme előtt zajlik majd, és újabb rizikófaktort jelenthet a sportág számára” – hangoztatta többek véleményét Gallai István főtitkár.

Forrás: MTI, Kép: @IncelsoPorti Twitter és pentathlon.hu