Egy kis PR Istennek

…avagy  Smithon csele.

Nyilván mindenki emlékszik arra, hogy a Tűzszekerek című filmben (és persze a valóságban is) az egyik főhős, Eric Liddell azért nem indul 100 méteren, mert ő – hívő emberként – vasárnap nem futhat. Nos, valami hasonló sztori íródott 16 évvel korábban is. Illetve mégsem…

Az 1908-as londoni olimpia 110 gátas döntőjével kapcsolatban keringett egy sokáig meg nem cáfolt legenda. Nevezetesen az, hogy az egyik finalista, az amerikai Forrest Smithon (1884–1962) nem akart rajthoz állni. A teológia szakos egyetemi hallgató állítólag arra hivatkozott, hogy a vasárnapot az Úrnak kell szentelni, ezért nem indulhat. A történet szerint addig győzködték, amíg kompromisszumot kötött a csapatvezetőkkel és hitével, s kezében a bibliával mégis versenyre jelentkezett (Fuss, Forrest, fuss!). Mi több, nemcsak indult, de nyert, sőt két tizeddel megjavította Alvin Kranzlein világcsúcsát. Kereken 15 másodperces eredménye egyébként a szám első, a nemzetközi szövetség, az IAAF által hitelesített rekordja.

A történetnek azonban van egy bökkenője: az 1908-as olimpián sem a selejtezőket, sem a döntőt nem vasárnap rendezték. Ráadásul egyetlen korabeli lap sem számolt be a bibliás futásról. Az egész sztori egy fotóra épült, ami a hivatalos beszámolóhoz volt csatolva, de jól látszik, hogy nem versenyhelyzetben készült. A valóban szigorúan vallásos Smithson alighanem csak egy kis hírverést csapott maga körül – és az Úr nagyobb dicsőségére.

A nyitóképen látható fotó alapozta meg a (hamis) legendát.