Eljött a nap

Nagyon rég nem kapott akkora, világszintű figyelmet európai Gr1-es futam, mint a mai Prix Jean Romanet.

A startnál ott lesz ugyanis a hazájában 11x-es Gr1-es bajnok, a többek között Caulfiled és Melbourne kupákat nyerő szuperkanca, Verry Elleegant (Zed) is.

Chris Waller idomítottja, több mint négy hónappal ezelőtt, április 9-én futott és győzött utoljára. Ezt követően került európai tréningbe, Francis-Henri Graffard Chantilly-i istállójába.

Új élmény lesz a számára a világ másik felén futni.” – mondta lovasa, Frankie Dettori a Racing.com-nak. „Kapott egy kis szünetet, így már mindannyian vártuk ezt a versenyét. Ha visszatekintünk a Caulfield kupára, ahol legyőzte a Derby-győztes Anthony Van Dyck-ot, szóval, ha sikerül megfelelni ennek a formának, az elég tisztességes szereplést fog eredményezni. Sikerült beszélnem Mark Zahrával és beszélni fogok James-szel [McDonalddal], de a legfontosabb az, hogy egészségesen érje el a célt. Senki se feledje, hogy ez lesz a visszatérő versenye és nyilvánvalóan a hosszú távú célpontja az Arc, szóval ez még csak az első lépés lesz afelé.”

A kétévesek Gr1-es futama a Prix Morny (1200 m) 14:33-kor indul két külföldi favorittal, melyeket Aidan O’Brien és Richard Hannon indít, míg a 2000 méteres, csak kancák számára nyitott Prix Jean Romanet 15.50-kor startol.

Nem lesz könnyű dolga az ausztrál csodakancának, mert az ellenfelek között találjuk Graffard másik reménységét, Őfelsége Aga Khan Ebaiyra-ját, valamint azt a Rosscarbery-t, akit legutóbb 30 ezer fontért utóneveztek a Gr1-es Pretty Polly Stakesbe, de a visszamázsáláskor öt font hiányzott, így diszkvalifikálták a futamból, amelyben egyébként harmadik helyen ért célba. Paddy Twomey tréner szerint hiba (vagy mulasztás történt) hiszen a kimázsálásnál arról tájékoztatták lovasát, Wayne Lordant, hogy öt fonttal nehezebb, így ez a súly kikerült a nyeregszövetből. Az ügynek természetesen lesz még folytatása.

Ma minden ló 57 kilót fog vinni.

A Favorit Galopp Clubban egész nap kiemelten foglalkozunk Verry Elleegant futásával.

Nyitókép: Racing Photos