Európába költöznek

Tegnap írtunk a mai zsokévetélkedésről, most a tenisz hasonló kezdeményezéséről szólunk.

Mindig is imádtuk a Hopman-kupát, azt az eseményt, amelyen  vegyespárosok képviselték országaikat az óévi/újévi ausztrál tenisztornán.

Nos, most a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) bejelentette, hogy a sorozat Európába, egész pontosan Franciaországba költözik.

A tornának Nizza ad majd otthont július 19. és 23. között, azaz rögtön Wimbledon után, és a tengerparti város egészen 2027-ig marad házigazda. A kiírás változatlan: egy-egy férfi és női játékos alkot egy válogatottat, s a párharcok egy-egy férfi és női egyesből, illetve egy vegyes páros mérkőzésből állnak majd.

2023-ban és 2024-ben hat csapat verseng a trófeáért, 2025-től azonban nyolcra bővül az indulók száma.  Értelemszerűen a hazaiak ott vannak közöttük.

„A Hopman-kupa mindig is egy egyedülálló vegyes csapat verseny volt, amely különleges helyet foglalt el a teniszrajongók szívében. Biztos vagyok abban, hogy a nizzai nézők élnek majd a lehetőséggel, hogy egyazon pályán láthatják a legjobb férfi és női játékosokat” – mondta David Haggerty, az ITF elnöke.

A Hopman-kupát – amely az ausztrálok korábbi kiváló játékosáról és edzőjéről, Harry Hopmanról nevezték el – 1989 és 2019 között  Perth-ben rendezték, és az utolsó kiírást a Roger Federer vezette svájciak nyerték. Ők a nyitóképen. Ennek a tornának a helyére került a naptárba az ATP-kupa, amely azonban mindössze három kiírást élt meg.  – olvasható az ITF honlapján.

Kép: @tennismagazin Twitter