Ismét a vendégek?

Az angolok után, de az írek előtt, most a franciákon a sor.

Vasárnap Párizsban következik a két hároméves klasszikus, azaz franciául a Poule d’Essai des Poulains (csak mének) és a Poule d’Essai des Pouliches (csak kancák) egyaránt mérföldes, és egyaránt 1883-ban életre hívott versenye.

A lóverseny nagyhatalmakban (amilyen Franciaország is) óriási várakozás előzi meg ezeket a futamokat, hiszen igaz, hogy „csak” 1600 méteren, de a szakma és a nagyközönség egy visszajelzést kaphat, hogy kik lehetnek az idény főszereplői. Ráadásul Franciaországban 2100 méter a derby távja, azaz itt „csak” 500 méter az áthidalandó distance.

A kancák versenyében kiemelkedő favorit volt Homeless Songs, aki hazájában, Írországban nyerte az ottani 1000 Guineas felkészítőjét. Azonban mestere, Dermot Weld kedden visszavonta nevezését.

Úgy döntöttünk, hogy megvárjuk az ír 1000 Guineast Homeless Songs-szal. Elégedett vagyok a vele, de Curragh-ban fog futni.” – mondta  a legendás tréner.

Így ott a lehetőség a newmarketi hős, Cachet előtt, hogy ebben az évszázadban másodikként Special Duty után, aki 2010-ben mindkét futam győztese volt, ő is véghez vigye az angol-francia 1000 Guineas duplát.

A hazaiak képviseltében az ígéretes Prix de la Grotte-győztes  Rosacea is szerepel a lehetséges mezőnyben, akit, a hétfőn 1000. versenyét megnyerő Théo Bachelot lovagol majd.

A pályán bizonyította, hogy nagyon jó csikó. Már tavaly megmutatta nekünk tehetségét. Nekem mindig is átlagon felülinek tűnt. Vasárnap olyan mezőnyben fog futni, ami tele lesz nagyon jó lovakkal, így nehéz versenye lesz, ennek ellenére természetesen jó teljesítményt várok.” – mondta az “ezredes”.

Rosacea – kép: ScoopDyga

Szerepet kérhet még az Aidan O’Brien által képzett Toy, aki a világklasszis Gleneagles testvére.

Toy egy fantasztikus családból származik.” – mondta O’Brien. “Nem lassúak, és bár úgy tűnik, hogy egész jó lesz számára a mérföld, úgy gondolom, hogy tíz furlongon (2000 méteren – a szerk.) vagy afelett még jobb is lehet.

Kedden még 22 név volt látható a mének nevezési listáján, ráadásul ez a  futam is brit sikerekkel kecsegtet, mert szinte pariként kínálják a bukmékerek, a Breeders’ Cup Juvenile Turf győztesét, a nyitóképen látható Modern Gamest. A Godolphin üdvöskéje november óta erre a versenyre készült, azonban a Prix Jean-Luc Lagardere és a Criterium International bajnoka, Angel Blue-ban nagyon bízik Ralph Beckett csapata, még annak ellenére is, hogy a felkészülése során idén „csak” egy harmadik helyezéssel kezdett Newburyben.

A franciák leginkább Jean-Claude Rouget idomítottjától, az idén két futása után veretlen Lassaut-tól várhatják a jó szereplést, de Ő a 8/1-hez kínált előzetes oddsával csak negyedik a favoritok rangsorában.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy, csakúgy mint egy héttel ezelőtt ez nem a hazaiak napja lesz, de a lóversenyben sosincs előre lefutott verseny. Reméljük most sem lesz másként.

Érdekesség, hogy a korábbi NBA sztár, Tony Parker két lovat (Zelda, Mangoustine) is indít a klasszikusokban, egész pontosan mindkettőt az 1000 Guineas-ben.

A végleges startlisták csak cikkünk megjelenése után lesznek elérhetőek.

Vasárnap délután tehát Párizsra vessük vigyázó szemeinket!

Holnap pedig arról írunk Önöknek, hogy a szépséges Mickaëlle Michel miért fejezi be francia zsokékarrierjét és költözik az Államokba.

Nyitókép: Racing Post