Gyenge volt a szíve, mégis nyert négy olimpiai aranyat

Mel Sheppard története.

Nagy vágya volt, hogy rendőr lehessen. Jelentkezett is a New York Police Departmentnél, de az egészségügyi vizsgálatok után az orvos azt mondta neki: „Fiam, túl gyenge a szíve, rendőrnek nem alkalmas, keressen más pályát!” Mel Sheppard pedig szót fogadott – és a futópálya mellett döntött.

Mel (hivatalosan: Melvin Winfield) Sheppard 1883-ban egy kis New Jersey állambeli településen született. Miután a vizsgálatok rendőrségi munkára alkalmatlannak tartották, „rossz” szívével 1906 után zsinórban háromszor is megnyerte az országos bajnokságot 880 yardon, így esélyesként utazhatott el az 1908-as olimpiára.

Londonban aztán először 1500 méteren nyert ötkarikás rekorddal (ennek befutója a következő képen), aztán 800 méteren világcsúccsal, végül az úgynevezett olimpiai váltóban (200+200+400+800 m) az Egyesült Államok kvartettjének befutóembereként is aranyérmet nyert.

sheppard_defeats_wilson_in_1500m.jpg

Négy évvel később, a stockholmi játékokon, még két érmet szerzett: 800-on ezüstöt, a 4×400-as váltóval pedig aranyat. Az 1500-as döntőbe is bejutott, de ott címvédőként nem ért célba.

Mai szemmel különösen érdekes, hogy Mel milyen keveset edzett. Naponta ugyan kétszer tréningezett, de a bemelegítés és a levezetés között mindig csak egy, igaz rendkívül intenzív iramfutást csinált, változó, de 400 méternél nem rövidebb, 1000 méternél nem hosszabb távokon. Akkoriban ez az edzésmennyiség 800 méterig még elfogadható volt, de egy 1500-astól már akkor is extrém kevésnek számított.

Sheppard az I. Világháborúban a New Jersey-i Nemzeti Gárdában Szolgált, a hátországban katonai alapkiképzéssel és erőnléti edzések tartásával foglalkozott. Leszerelése után különböző atlétikai kluboknál edzősködött, illetve a modern reklámozás atyjaként számon tartott kereskedő, John Wannamakernél szervezte az üzemi sportot.

Hogy a New York-i rendőrség orvosának azért mégis lehetett valami igaza, 1942. január 4-én tragikusan beigazolódott: az akkor 59 esztendős Sheppardöt egy szívroham elvitte.

Képek: wikipédia