Ír Derby – A következő állomás

Néhány hete az Epsom Derbyt harsogta a brit sajtó, most következik az ír kiadás.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy két külön országról beszélünk, ugyanakkor az ír és a brit (különösen az angol) lóversenyzés szorosan összefonódott. A két szigetország között mindenki előszeretettel utaztatja lovait, így szakmai szempontból nem szükséges elválasztani, hogy az Egyesült Királyságról vagy Írországról beszélünk.

Lekicsinylő lenne az Epsom Derby visszavágójaként hivatkozni az Irish Derby-re, az ellenben vitathatatlan, hogy kapcsolat van a két verseny között. Mégpedig főleg abból a szempontból, hogy míg a brit klasszikus esélyek szempontjából egy fejesugrás a sötétbe, ami aztán végzik X ló győzelmével, addig az ír verzióra eggyel átláthatóbb a kép és egy fontos állomás az epsomi hősöknek, hogy bebizonyítsák, nem egyszeri fantasztikum volt az ottani jó szereplés.

A táv ugyanúgy 2400 méter, ugyanakkor Curragh ad otthont a háromévesek legfontosabb ír megmérettetésének. E sorok írása közben tizenhat ló neve szerepel a startlistán, köztük a sokat emlegetett epsomi hétvége egyik főhőse.

No nem a derbynyerő Desert Crown, hiszen vele legközelebb a júliusi “King George-on” találkozhatunk, ellenben az Oaks idei királynője, Tuesday. Aidan O’Brien kancájáról már nem igazán van mit mondani, hiszen mind a 1000 Guineas, mind a Kancadíj esélyeseinek bemutatásakor kitértünk rá, mint a favoritok egyikére.

Aki azokról lemaradt volna, szerencsére annak sem kell sokáig magyaráznunk érdemeit: Tuesday az évjárat egyik legígéretesebb lova. Már önmagában az nagy teljesítmény, hogy a brit és az ír 1000 Guineas-n egyaránt dobogón végzett, az pedig csak a hatalmas hab volt a tornán, hogy mindezek után a másfélszer olyan hosszú távú Epsom Oaks-on is diadalmaskodott. Kíváncsian várjuk, a mének ellen is meg tudja-e ismételni azt, amit saját nemével futva már jó párszor bizonyított.

A bukik azonban nem egyedül favorizálják, sőt sokan a Derby bronzérmesét, Westovert (a kép bal szélén) várják az élre. Tuesday-jel szemben a Juddmonte reménysége az epsomiakon kívül nem tud kiemelkedő eredményt felmutatni, “csak” korrekt kisebb győzelmeket és helyezéseket – itt a tökéletes alkalom megerősíteni, hogy nem véletlenül ért dobogóra Európa legnagyobb derbyjében.

Harmadik esélyesnek pedig szintén a Derby egyik helyezettjét ajánlanánk figyelmükbe. Changingoftheguard ötödikként végzett Angliában, ami viszont még fontosabb, azóta elhódította a King Edward VII Stakes fődíját a Royal Ascoton.

Ugyanakkor nem csak ők hárman vannak versenyben – tizenhárom társuk is, akik közül bárki a legjobbnak bizonyulhat. Meglátjuk holnap délután magyar idő szerint 16:45-kor.

Képek: Horse Racing Ireland, Racing Post