Kerekes Károly

Új szerepkörben az évezred legeredményesebb magyar lovasa.

A héten létrehozott Facebook csoportunkban érkezett egy kérdés, hogy mi van vele, mi pedig örömmel hívtuk fel müncheni otthonában, hogy választ kapjunk erre, és persze a többi kérdésünkre. Favoritunk ma Kerekes Károly.

Favorit: Karcsi! Kovács Sanyi mellett talán Te adtad a legtöbb interjút a Racing Portalnak, de mindet lovasként. Mivel évek óta trénerként dolgozol, kérlek, elsőként pár szóval vegyük át a legfontosabb dátumokat a váltásokat illetően?
Kerekes Károly: 2016-ban lovagoltam utoljára, a következő évben lettem tréner.

F: Köztudott, hogy Münchenben dolgozol. Hány ló áll ma az istállódban?
KK: Jelenleg 14. Tavaly is hozzávetőlegesen ekkora létszámmal dolgoztunk.

F: Ki lehet közülük, aki a legtöbb örömet adhatja nektek 2022-ben?
FF: Van több jó képességű lovunk. Northsea Stars (Sea The Stars) tavaly Listed versenyben egy orrhosszal kapott ki Milánóban, sajnos idén ő már nyolcéves, de bízunk benne.

F: Vannak magyarok a csapatodban?
KK: Már másfél éve csapatunk tagja Dobrovitz Balázs, aki biztos lovas, minden lóval kiválóan elboldogul.

F: Sokszor látni a saját vagy feleséged, Muszil Gabriella Facebook oldalán, hogy munkalovasokat kerestek. Gondolom, Németországban sincs tolongás ezekért a helyekért…
KK: Pillanatnyilag szerintem egész Európában emberhiány van, úgy Magyarországon, mint Angliában vagy Franciaországban. Hiányoznak a fiatalok, akik szívesen lovagolnának vagy megtanulnák ezt a szakmát. Mi is örömmel alkalmaznánk egy fiatal srácot, aki motivált, és aki így versenyekben is lovagláshoz jutna.

F: Az elején tisztáztuk, hogy 2017 óta vagy tréner. Összeírtam az eredményeidet és messze a legjobb éved volt a 2021-es, amikor is hét győzelmet arattak a lovaid. Kis istállót vezetve is a trénerrangsor 41. helyén végeztél. Mármint a bel- és külföldi mutatóidat figyelembe véve. Azonban a hétből mindösszesen egy győzelmet jegyeztél (amivel csak 99. lennél) Németországban. Mi ennek az oka? München földrajzi elhelyezkedése, azaz a nagyobb konkurencia nyugatabbra, vagy esetleg valami más?
KK: Ennek az az oka, hogy pár tulajdonosom szívesebben futtat Franciaországban, ahogy én is így teszek a saját lovaimmal. Ott ugyanis tulajdonosi prémiumot is kapnak a díj mellé. Egy másik, nagyobb tulajdonosom viszont inkább Olaszországot preferálja. A 2021-ben megnyert pénzdíj közel 50-50%-ban származik az olasz és francia versenyterekről. Csak a külföldi futások alapján közel 108 ezer eurós keresettel a 13. voltam tavaly a rangsorban.

F: Melyikre vagy a legbüszkébb ezen vagy korábbi győzelmeidből?
KK: Northsea Stars mellett a milánói Listed nyerő, Gr 3 harmadik Light My Fire-ra (Camelot), aki ma már anyakanca Írországban. De mondhatnám Seant is (Excelebration), aki 12 versenyéből kilencszer is dobogós volt. Ő Markus Klug (háromszoros derbynyerő, aradi születésű sztártréner – a szerk.) istállójából érkezett hozzánk. Náluk, ha jól emlékszem, csak egyetlen versenyt nyert, míg nálunk mindig jól futott.

F: München egyelőre meg tudja tartani mindkét Gr1-es futamát, közte a nekünk oly kedves Großer Preis von Bayernt, de az egész esztendő folyamán mindösszesen kilenc versenynapot rendez. Két kérdés kapcsolódik ehhez. Jól gondolom, hogy így nehezebb nagyszámú tulajdonosi kört felépíteni, míg a másik, hogy nem fordult meg a fejetekben, hogy nyugatabbra vagy északabbra költözzetek és ezt tovább gondolva, Ti már hosszú távon németországi életre rendezkedtetek be?
KK: Igen, ezt abszolút jól látod, valóban nem könnyű egy müncheni trénernek. Itt főleg azok a tulajdonosok vannak, akik Olaszországban vagy a 300-350 kilométernél közelebb fekvő pályákon szeretnének futtatni, esetleg olyan szerényebb képességű lovaik vannak, akiknek megfelelőek a müncheni, kisebb versenyek is.

A második kérdésed is kiváló. Amikor az ember hullámvölgyben van, és nem megy olyan jól, akkor mindig gondolkodik, hogy min kellene változtatni és hogyan lehetne másként tovább csinálni. Valóban sokszor megfordul a fejünkben, hogy talán jobb lenne nyugatabbra költözni vagy a francia határhoz közelebb vagy talán Franciaországba, de tulajdonosok nélkül mozogni, az sosem egyszerű. Mondjuk ki: az egy komplett újrakezdés. Mi itt felújítottuk az istálló összes helyiségét, új jártató gépünk van, azaz most nehezen váltanánk. Feleségemnek is itt van a munkája. Ő állatorvosi asszisztens, de nagyon sokat segít az istállóban, és a fiunk is ide jár iskolába.

F: Te, aki igazán egy nemzetközileg ismert, Gr1-nyerő zsoké voltál, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Görögországban, Olaszországban, Franciaországban, Dubaiban és Svájcban is sikereket értél el, nehezebben éled meg azt, ha a zsoké nem úgy lovagol, ahogy azt kérted tőle?
KK: Szerintem igen. Én más szemmel nézem nyilvánvalóan, mint az olyan trénerek, akik nem lovagoltak versenyben. Pár dolgot kritikusabban szemlélek valószínűleg, de ez értelemszerűen a verseny rangjától is függ, mert egy kisebb hendikepben beleférhet egy hiba, de egy nagyversenyben nem.

F: Ezek függvényében kinek szavazol leginkább bizalmat?
KK: Legszívesebben Maxime Guyonnak. Nem csak azért, mert nyert már nekünk, hanem őt valóban nagyon jó zsokénak tartom. De ez Franciaországban úgy van, hogy a zsoké ügynöke keresi azt a trénert, aki jó esélyű lovat futtat náluk.

F: Tehát akkor Te Münchenből nem viszel magaddal egy zsokét, mondjuk Lyonba…
KK: Nem. Francia zsokékkal dolgozunk. Amit korábban mondtam, ha lenne egy fiatal istállólovasunk, akkor neki is adnánk lehetőséget természetesen.

F: A beszélgetést február 5-én, Alafi Péter születésnapján rögzítjük. Mondhatjuk, hogy ő mai napig legenda Németországban?
KK: Minden túlzás nélkül. Ő egy nagyon nagy lovas volt, hatalmas elismeréssel beszél róla bárki. De ugyanúgy Bocskai Györgyöt is nagy tisztelet övezi.

F: Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál. Baleset és vírusmentes szezont kívánunk neked és a csapatodnak!
KK: Nagyon szépen köszönjük a megkeresést!

Kerekes Károly – Sereg András – minden jog fenntartva©

Nyitókép: trainer-jockeys.de