Kosárhétvége

Szombaton a Honvéd-ASE férfi, míg vasárnap az BEAC-Sopron női mérkőzésen jártunk.

A 15. már megvan és ezzel a harmadik siker is.

Az Atomerűmű SE látogatott szombaton a Ludovika Arénába, az új esztendő első bajnoki fordulójában. Mivel Paksról is érkeztek vendégszurkolók – ráadásul dobosokkal megerősítve – így parádés hangulatban várták a feldobást a felek. Eilingsfeld János ott folytatta, ahol 2022-ben abbahagyta. Nem csak a találkozó első kosara volt az övé, hanem a palánk alatti dominancia is. Annak ellenére, hogy Frank Áron és Kovács Ákos is kiesett a rotációból, az ASE szájíze szerint indult a találkozó. A Honvéd 12:11-nél vezetett először. A támadásban szenvedő piros-fehéreket ezen periódusban – a képen labdával látható – Sherman vette a hátára, de a negyed mégis hárompontos paksi előnnyel (17:20) zárult.

A folytatásban is a kékek vezettek leginkább, de ahogy az egész szezonban láthattuk, a Honvéd nem adta magát. Nyolcnál nagyobb előnyt nem sikerült kiépíteni az atomvárosiaknak. Előbb az ifjú Kopácsi harmadik triplája talpra ugrasztotta a budapestiek szimpatizánsait, majd Simon Kristóf, aki pár másodperccel a vége előtt behintett duplájával egalizálta az állást.

34:34 a nagyszünet.

A félidei statisztikát böngészve megütötte szemünket, hogy az ASE egyszerűen nem dobott triplákat. Igaz, hogy hét kísérletükből csak egy esett be, de a hazaiak tizenhetet emeltek rá a vonalon túlról.

A második félidő Mijovic a kosarával indult, aki 11 percet pályán töltve is nullpontos volt az első 20 percben. Négy dupla és két triplakísérlete sem hozott kosarat, de itt átszakadt számára a gát.

Annak ellenére, hogy négy-négy hibája miatt a kiválóan játszó Kopácsi Ákos és Tanoh Dez András a kipontozódás szelére sodródott, a Honvéd remekül tartotta magát és 54:51-es vezetéssel várta az utolsó felvonást.

Ami sokakban előhozta a már-már megszokott kérdést.

14 elbukott negyedik negyed után megnyeri-e végre a Honvéd először a záró felvonást?

Nos, igen. A tizenötödiket már megnyerte Baksa Szabolcs csapata, és ezzel begyűjtötte harmadik győzelmét a pontvadászatban. Pedig már két perc után megvolt az öt csapathiba hazai oldalon, de ezzel Buckinghamék nem tudtak jól sáfárkodni. Míg az első félidőben mindössze egy, addig a másodikban tíz büntetőt hibáztak, ami döntőnek bizonyult a végelszámolásnál. A Honvéd tábor hatalmas fiesztába kezdett a második hazai győzelem után.

Budapesti Honvéd SE – Paksi Atomerőmű SE 73-69 (17-20, 17-14, 20-17, 19-18)

A vendégek szakvezetője, Csirke Ferenc most is önkritikusan értékelt: „Két adat, ami miatt elbuktuk a mérkőzést: 14 támadólepattanót engedtünk és 11 büntetőt kihagytunk. Megvoltak a lehetőségeink, a büntetők nagy részét a második félidőben hibáztuk el, így azért nagyon nehéz idegenben mérkőzést nyerni. A Honvéd eddig is bizonyította, hogy jó csapat, ha 35 percig tartanának a mérkőzések, akkor lehet, hogy a hatodik helyen állnának.”

Ráadásul míg hazai oldalon heten, addig a vendégeknél csak négyen (!) iratkoztak fel a pontszerzők közé  – tesszük hozzá.

A forduló többi találkozóján:

HÜBNER Nyíregyháza BS – DEAC 75-96 (14-27, 17-28, 25-25, 19-16)

Sopron KC – Szolnoki Olajbányász 76-78 (32-15, 13-18, 14-23, 17-22)

Kometa Kaposvári KK – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 61-86 (24-25, 19-22, 11-29, 7-10)

MVM-OSE Lions – Arconic-Alba Fehérvár 66-83 (18-21, 20-17, 6-30, 22-15)

Zalakerámia ZTE KK – Egis Körmend 109-77 (27-16, 30-20, 20-26, 32-15

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – Naturtex-SZTE-Szedeák 86-92 (19-30, 22-26, 21-17, 24-19)

Tehát öt vendégsiker mellett, csak a ZTE és a Honvéd tudta otthon tartani a pontokat.

Vasárnap kilátogattunk a Gabányi Sportcsarnokba, hogy megnézzük az Euroliga-győztes Sopron, budapesti vendégjátékát, szintén a 15. fordulóból. Akik nem éppen a  legszebb arcukat mutatták. Az egyetemisták két magasemberük, Vojtulek és Tóth Franka remeklésével 5:0-al kezdtek és 14:8-nál máris időt kellett kérnie Gáspár Dávidnak. Ekkor még nem, hogy nem látszott a Dávid és Góliát közötti különbség, hanem az első negyedet 22:17-re hozták Angyal Barbaráék.

A folytatásban szigorított a Sopron, de ennek ellenére váltakozva vezettek a csapatok. Sitku triplája után a hazaiak szakvezetője rendelte magához övéit, de félidőre már Fegyvernekyéknél volt az előny. 38:41

Itt is árulkodó volt a félidei statisztika. A legtöbb mutatóban nem mutatkozott még döntő különbség, de a BEAC mindkét légiósa, Vojtulek és Green 100%-ot, azaz 20 percet töltött a parketten.

A Sopron termesztésen jobban tudott rotálni és egy 7:0-ás rohanással nyitottak, amivel tízre növelték előnyüket.

Azonnal időt kért Mészárosné Kovács Andrea.

Mivel Greenék meglehetősen rosszul céloztak ezen periódusban és csak 11 pontot jegyeztek a harmadik tíz percben, így gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. 49:63.

A fáradó fiatalok még pontatlanabbak lettek, míg a Sopron tapasztalt játékosai rutinból hozták le a végjátékot. Már-már húszpontos vendégsiker lógott a levegőben, amikor is Orosz Zsófia hármasa még egyszer, utoljára talpra ugrasztotta “a Gabányi” közönségét. A lelkes publikum úgy ünnepelte kedvenceit, mintha győztek volna. Óriási tapsvihar közepette vonultak táboruk elé a budapestiek, akik meg is köszönték a szurkolást, a 2023-as esztendő első bajnokiján.

E.ON ELTE BEAC – Sopron Basket 62-79 (22-17, 16-24, 11-22, 13-16)

Mindkét fél korrekten értékelte a látottakat. A vendégek részéről elhangzott, hogy az első negyed valóban úgy nézett ki számukra, mintha a buszon ragadtak volna, míg Mészárosné dicsérte csapatát, de kiemelte, hogy a Sopron más szintet képvisel, mint az övéi és sok sikert kívánt nekik a nemzetközi szerepléshez. Ők viszont optimisták lehetnek a következő fordulók előtt a látottak miatt.

Képek: Hunbasket