Magyar nagydíjak – Alagi Díj

Jövő szombaton futják a legfontosabb derby-felkészítőt.

Tényleg elátkozott futam ez hazánkban?

Az első Alagi Díjat 1893-ban futották. Időpontja és 2000 méteres távja jelentős lépcsőfok volt a derbyjelöltek előkészítéséhez. Sok jó ló győzött e versenyben – sokszor rávilágítva a kékszalag várható győztesére, de sok esetben korrigált formát az itt még megvert későbbi, staminásabb telivér.

Az Alagi Díj első kiadásának eredménye hatalmas vihart kavart. A Fenékpusztai ménes két lovat indított: a nagyesélyű Duncan sehol (a derby-favorit Gourmand még e mögött!) – és győzött a másik fenékpusztai, az elhanyagolt Culloden. A botrány után Pálmai Henrik, a “Kincsem”-ről elnevezett programlap szerkesztője ajánlotta a megoldást: az egy istállóban lévő lovak a totalizatőrnél közösen “egyszámlára” futnak; bármelyikük győz, a fogadó tikettje nyerőnek tekintendő. Pár éve az istállófogadás megszűnt.

Az idősebb szakemberek között olyan “tévhit” is keringett, hogy aki Alagit nyer, az a Derbyt nem tudja megnyerni. Nos, visszatekintve az eddigi nyerőkre a II. világháborút követően, azaz 1948-tól  tizennyolcan  a Derbyt is megnyerték.

Utoljára Latin Lover 2012-ben. Ha a számok nyelvére fordítjuk ezt: 1948-2021, 74 év alatt 18-nak, azaz csak minden negyedik aspiránsnak sikerült, így  – be kell látni – igaz az átok a futam kapcsán.

Ebben az időszakban mindössze 8 kanca diadalmaskodott a versenyben, akiknek a nevét érdemes megemlíteni: Lubica, Gulianar, Duzzogó, Didergő, Mákvirág, Tetszetős, Dancing Candle, hosszú kihagyás után 2007-ben Rubinia majd 2015-ben Miss Turpan.

Lubica Prágában

Korábban a Kancadíj közelsége is szerepet játszhat abban, hogy a kancák itt háttérbe szorultak.

Az utóbbi évek bajnokai:

Statisztikák: 

A lovasok közül Bodnár Lajos a csúcstartó 6 győzelmével (Mákvirág, Turbó, Ciráda, Notórius, Takanini, Menedzser), Kovács Sándor 5 győzelemmel szerepel a listán.

Az Alagi Díjat még sosem nyerte hölgyzsoké!

A trénereknél itt is Aperianov Zakariás a legeredményesebb 9 győzelmével. (Ribárszki-Kedvesi 5-5.)

A versenyrekordot Eggi’s Choice érte el 2021-ben, 2.00.6-os idővel, míg a legtöbb nyerőt, szám szerint hatot Imperiál adta.

Horváth József, képek: Horváth József. Nyitóképen az egyik “Alagi-Derby” duplázó, Seebirk.

Köszönjük Vas József és Hesp József fáradhatatlan segítségét!