Megkezdték a szezont a díjugratás királyai

Véget ért az első Global Champions Tour és League forduló.

Remek 3 napos rendezvény zajlott le az Al Shaqab komplexumban, Dohában március 3 és 5 között. A csütörtöki nyitónapon a Liga első fordulóját lovagolták le a lovasok, ahol 5 gárdának is sikerült dupla hibátlan eredményt elérnie. Érdekesség, hogy az első két csapatnak épp ez volt a debütálása, noha a lovasok korántsem számítanak rutintalannak. Első helyen várta a második fordulót a Stockholm Hearts (Malin-Baryard Johnson, Olivier Philippaerts), második helyen pedig a Rome Gladiators (Fernando Martinez Sommer, Shane Breen).

Pénteken Martin Fuchs varázsolta el új lovával a közönséget. A nyitóképen látható Conner Jei több, mint 1 másodperccel nyerte meg a 155 cm-re kiírt összevetéses versenyszámot. A rendkívüli ugrótechnikájú 11 éves herélt mellett Leone Jeit is hozta megával a svájci lovas (tavaly Budapesten is Leonéval versenyzett a Nemzeti Lovardában rendezett CSI***  Silver Tourban), akivel a másnapi főversenyben mérettették meg magukat – de sajnos itt 4 hibapontot szereztek.

A szombati Liga második fordulójában még mindig a Stockholm Hearts bizonyult megállíthatatlannak. Olivier helyett a tavalyi olimpiai bajnok Peder Fredricson lovagolt, így a két svéd lovas (Malin és Peder) állt a dobogó tetejére. A mögöttük végzett Hamburg Giants (Jur Vrieling, Bart Bles) sem kapott hibapontot a 4 lelovagolt pályán, a harmadik helyezett Madrid in Motion (Jack Whitaker, Maikel van der Vleuten, Eduardo Alvarez Aznar) lovasai közül is csak a mindössze 20 éves, első szezonos Jack szerzett 4 hibapontot két pályán. Ilyen fiatalon azonban ez már így is szenzációs teljesítmény!

 

A rendezvény csúcspontja természetesen a legnívósabb, legnehezebb versenyszám a Longines Global Champions Tour Grand Prix of Doha volt. A 160 cm-re kiírt összevetéses versenyszámban 4 lovas is dupla hibátlant tudott lovagolni, de a leggyorsabb Ludger Beerbaum volt, Mila hátán. Őt követte mindössze 0,56 másodperccel lemaradva a tavalyi sztár Henrick von Eckermann és King Edward, a harmadik pedig Jur Vrieling és Long John Silver lett.

A versenyzők számára most egy nagy utazás következik, ugyanis a következő forduló Miami Beachen kerül megrendezésre. Egy hosszabb szünet segíti elő a fáradalmak kipihenését, hiszen egészen április 14-ig van lehetősége a párosoknak regenerálódni. Utána azonban kíváncsian várjuk, hogy a napsütéses tengerparton ki lesz a legjobb!

Fotó: Longines Global Champions Tour & League Facebook oldala