Mi lesz ebből?

A fél világot napokig lázban tartotta, hogy a 11x-es Gr1-es bajnok ausztrál, Verry Elleegant egyáltalán elindulhat-e Európa kirakatfutamában, a Prix de l’Arc de Triomphe-ban, vasárnap.

A nagyszámú szindikátus által tulajdonolt Melbourne Cup-nyerő csodakanca júliusban költözött új otthonába, Francis-Henri Graffard franciaországi istállójába, kimondottan azzal a céllal, hogy ausztráliai diadalútja után, Európa legnagyobb versenyében is bizonyítson. Nos, ez már biztosan nem fog sikerülni.

Két felkészülési versenyt néztek ki számára az őszi álomfutam előtt és emiatt „áll most a báll.” „VE” ugyanis egyiket sem tudta megnyerni és a nemzetközi hendikepperek értékelése alapján  – 120-as nemzetközi számán hetet rontva –  csak a 22. a versenyre nevezettek sorában, márpedig csak 20 telivér indulhat csatába a halhatatlanságért. Fontos elmondani: nem a franciák “húzták le”, hiszen a nemzetközi számokat a Weatherbys “adja”, azaz VE bárhol futna a világon, mindenütt a 113-as száma lenne most a mérvadó. Magyarán ő azzal “játszotta el” az indulását, hogy volt két gyengébb futása francia földön. Ha Ausztráliából csak a versenyre utazott volna át, a (nyári) 116-os értékelésével biztos induló lett volna.

Ráadásul a francia versenyszabályzat kimondja, hogy ugyanazon nap két különböző versenyére nem lehet a lovat indulónak adni. A csapatnak szerdán, azaz ma kellett dönteni, hogy 120 ezer eurós utónevezéssel „benn tartják-e” az ARC-ban, második tartalékként.

Ebben az esteben azonban akkor sem indulhat a (második opciónak vélt) Prix del l’Opéra-ban, ha az Arc-ból nem esik ki előle senki és még sem léphet (ott) startkapuba.

Már elkezdtem legépelni ezeket a sorokat, amikor megszületett a döntés: Nem fut VE az Arcban, hanem a szintén Gr1-es Prix De Royallieu-ben (Gr1, 2800 méter) áll starthoz szombaton.

Hú de nehéz helyzet.

Kedvenc francia szaklapunk, a Jour de Galop katasztrófáról beszél.

Ez eléggé katasztrofális Franciaország számára. Mindenki azt gondolhat Verry értékeléséről, amit akar. Elleegant minősítése olyan amilyen, de a kiesése az Arcból katasztrofális következményekkel járhat. Igazi (ellen)reklámja lesz hazánknak.  Minden jel arra utal, hogy a tulajdonosok soha többé nem fognak bízni országunkban. Biztosan nem fognak túl sok szépet mesélni Franciaországról, amikor majd visszatérnek Ausztráliába.” – írják a kollégák.

Ezzel nehéz lenne vitába szállni, de azt nem tudjuk milyen következményekkel járna a francia futtatók részéről, ha egy francia ló helyét „adták volna át neki”? Nem lett volna egyszerűbb 22 ló indulását engedélyezni? Pont ezzel van a bibi: A Prix de l’Arc de Triomphe 20 lovas limitjének fő oka ugyanis nem a biztonság, hanem a Quinte fogadás típusa, amely nem támogatja a 20-nál nagyobb mezőnyöket. A legnagyobb fogadási bevételt (gyakorlatilag a napi forgalom 20%-át) hozó Quinte 1989-es létrehozása előtt az Arc mezőnye rendszeresen meghaladta a 20 indulót.

Az üzlet fontosabb, mint a tradíció? A lóverseny nem a lóról szól?

Kíváncsian várjuk az ügy további hullámait.

Köszönjük Vonczem Gabriella fordítási segítségét!

Kép: @ashsh Twitter