Hajrá magyarok!

Az öttusa világ elitje kezdte meg versenyeit a magyar fővárosban.

Harmincegy ország 62 női és 60 férfi öttusázója állt rajthoz az idény, tegnap kezdődött második világkupa-versenyén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A keddtől vasárnapig tartó viadal sajtótájékoztatóján Gallai István, a hazai szövetség főtitkára emlékeztetett arra, hogy magyar szempontból jól indult a vk-idény, hiszen márciusban Kairóban Gulyás Michelle és Bőhm Csaba ezüst-, Szép Balázs pedig bronzérmet szerzett. A második állomáson a megszokottnál kisebb mezőnyök kezdik meg a csatározást, ami magyarázható azzal, hogy az idei még nem olimpiai kvalifikációs év, illetve hogy hiányozni fognak a sportágban fontos szerepet játszó oroszok és fehéroroszok. A sportvezető arról is beszélt, hogy a világkupával párhuzamosan, május elsején Budapesten tanácskozik majd a nemzetközi szövetség (UIPM) munkacsoportja, amely a lovaglás helyére kerülő sportágról dönt. Másnap az UIPM vezérkara ülésezik, harmadikán pedig sajtóközlemény várható a döntésekről. A magyar szövetség csak vendéglátó, és egyik megbeszélésre sem kapott meghívást egyetlen képviselője sem.

A lányokat szerencsére elkerülték a nagyobb betegségek, sérülések. Fiatal, tizenkét fős csapat indul a versenyen, amely tapasztalatszerzésre remek alkalom lesz” – mondta Kállai Ákos, női válogatott szövetségi kapitánya, majd hozzátette, biztos benne, hogy kettőnél több versenyző is döntőbe jut majd, utalva arra, hogy Kairóban Gulyás Michelle második, Simon Sarolta hetedik lett.

Hasonlóan vélekedett Martinek János, a férfiak szakvezetője, amikor arról beszélt, hogy Kairóban mind a négy magyar fináléba jutott, de most ennél is több hazai döntőst vár a 12 induló közül.

A világkupa programja a képre kattintva érhető el:

A sajtótájékoztatón részt vett Bőhm Csaba és Simon Sarolta, és mindketten a plusz erőt adó hazai közönség buzdítását emelték ki.

Az MTI jövőt firtató kérdésére válaszolva Gallai István hangsúlyozta, a MÖSZ vezetősége határozatot hozott arról, hogy a lóállományt meg kell tartani, és ha lovaglás nélküli lesz az öttusa, olyan értékmegőrző versenyeket szeretnének majd rendezni, amelyek fenntartják a hagyományos magyar sportágat.

Szeretnénk megpályázni a 2024-es világbajnokságot, amely az utolsó olimpiai kvalifikációs verseny lesz, és az utolsó olyan vb, amelyen még lesz lovaglás. Itt búcsúznánk el attól a sportágtól, amely Balczó András, Martinek János, Vörös Zsuzsanna révén beírta a nevét a sportág és a magyar sport aranykönyvébe. Ha már búcsúzni kell, búcsúzzunk szépen!” – mondta a főtitkár.

A vk-sorozatban az idén debütált az új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű, tömbösített lebonyolítás, melyben a számok kis szünetekkel követik egymást. A selejtezőből 36-36 versenyző jut tovább, ahogy eddig is, azután viszont a körvívás következik, melynek eredményét magukkal viszik az öttusázók a további szakaszokra. Az elődöntőben két csoportban zajlanak a számok, mindegyik 18 fős mezőnyrészből az első hét közvetlenül fináléba jut, további négy pedig az eredménye alapján.

A vk-sorozat március végén indult Kairóban. A budapesti állomáson kedden a férfi selejtezőt, szerdán a női selejtezőt és a férfi körvívást, csütörtökön a férfi elődöntőt és a női körvívást, pénteken a női eldődöntőt rendezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, majd szombaton következik mindkét nem számára a finálé 18-18 résztvevővel. A verseny a vegyes váltóval zárul vasárnap.

Ezt követően a bulgáriai Albena lesz a helyszín május közepén, végül júniusban következik a negyedik állomás Ankarában, és két héttel később ott lesz a vk-döntő is.

Forrás: MTI, képek: Magyar Öttusa Szövetség